пятница, 1 июня 2018 г.


Сучасний світ сповнений протиріч. Але усі психологи упевнені, що найгірша в’язниця ховається саме у твоїй голові. Сьогодні ми вирішили розвіяти деякі міфі, да поговорити про те, як знайти роботу після отримання диплому, а допомагала нам у цьому Дар’я Селіванова, практикуючий психолог. 



1.     Кожна невдача – насправді переможна спроба. Багато хто думає, що треба обрати одну роботу раз і назавжди, що змінювати сфери праці – це погано, і звільнення – це невдача, але насправді усе не так. Практика, іншого варіанту не існує. Єдиний спосіб зрозуміти, підходить тобі даний фах чи ні – це просто спробувати. Рекомендуємо студентам не чекати завершення навчання. Є велика кількість можливостей підробітку, практики, стажування. Це дає можливість зрозуміти, настільки тобі підходить та чи інша робота.

2.      Неважливо «де», важливо «як». Будь-який досвід роботи – це досвід, не важливо чи ви працювали офіціантом, менеджером чи оператором контакт-центру. Ви там чомусь навчаєтесь. Якщо ви не відчуваєте, що маєте право на щось більше, отже вам дійсно треба деякий час попрацювати на менш кваліфікованих посадах, щоб відчуття внутрішньої гідності сформувалося. Чим більше ти себе проявляєш, тим краще. Змінювати місце роботи студентові корисно, адже це можливість пробувати власні сили в різних сферах, без серйозних втрат. Поки ви студент, у вас є право на помилку, ви станете сміливішими та більш впевненими у собі. Для багатьох роботодавців, досвід роботи дійсно важливий, але не ключовий фактор. Більш цінними вони вбачають такі якості, як здатність до самонавчання, активність кандидата, готовність розвиватися, відповідальність, розуміння сфери діяльності компанії. Активність та готовність докладати зусилля для розвитку компанії високо цінуються, якщо ви маєте якісь конкретні ідеї щодо розвитку та оптимізації роботи компанії, не соромтеся їх озвучити. Пам’ятайте, що роботодавець теж людина, і навіть, якщо у вас недостатньо досвіду роботи, але є колосальне бажання працювати та реальні можливості і навики, вам підуть на зустріч.

3.       Освіта – це важливо. Університет – це не лише знання за фахом. Навіть, якщо ви вирішили кардинально змінити свій вид діяльності, з вами залишиться багаж навичок та умінь: ефективна комунікація, дисципліна, тайм менеджмент, уміння вирішувати різні задачі. В ідеалі – треба йти вчитися туди, де тобі подобається. Але не у всіх випадках є така можливість. Є категорія батьків, які категорично впевнені, як краще жити їхній дитині, в той час, коли дитина ще не має достатньої волі, щоб відстоювати свої інтереси. Головне у всьому бачити плюси та постійно розвиватися.

4.       Студентська криза – існує. Питання кризи універсальне та майже не залежить від віку. Криза – це певний стан, в якому старі цінності, форми поведінки та реакції вже не влаштовують , а нові ще не сформувалися.  У студентів яка особливість прослідковується? Раніше було зрозуміло, як жити: ходити в університет, вчити конспекти, здавати іспити. Був певний план діяльності. Після закінчення навчального закладу уся відповідальність плавно або раптово перейшла на плечі колишніх студентів, фактично людина повністю взяла відповідальність за своє життя. Не кожен готовий до цього, на жаль, лекцій на подібну тематику на факультетах не читають.
Про що головне пам’ятати: по-перше, кожна криза рано чи пізно завершується, до того ж вона сприяє переходу особистості на новий рівень, по-друге, у більшості випадків після кризи буде краще, це період часу, який завершується, крізь нього проходять усі, по-третє, не варто закриватися від оточуючих і вважати, що саме ти єдиний не пристосований до життя, варто шукати підтримки у близьких. 

Якщо самостійно вийти із кризової ситуації не виходить, криза затягнулася, у такому випадку варто звернутися до фахівця-психолога. Я в подібних випадках завжди згадую старе-добре правило, яким часто користуюся сама : «Краще щось робити і шкодувати, ніж шкодувати, що нічого не зробив», будь –яка діяльність принесе досвід, навіть, якщо ви підете на роботу, яка не ваша, це теж добре. Адже даний досвід допоможе розібратися, що саме вам підходить.  Будь-яка популярна особистість часто говорить у своїх інтерв’ю, що за його успіхами стоїть каскад поразок та невдач, тому що не помиляється той, хто нічого не робить. Перешкоди та кризи будуть завжди, головне не впадати в паніку та апатію, бездіяльність у такому випадку – найгірший варіант розвитку подій.

5.       Інвентаризація життя. Життя – це динамічний рух, постійний потік інформації та емоцій. Дуже важливо, час-від часу зупинятися, та проводити ревізію. Для початку зробіть міні SWOT-анналіз свого життя, просто сядьте і пропишіть + та – кожної сфери свого життя, яка для вас важлива. Це може бути сім’я та особисте життя, стосунки із друзями та колегами, сфера здоров’я – це також дуже важливо, настільки ви займаєтеся собою, яка ситуація з роботою і не лише із фінансовою складовою, а й кар’єрним ростом, саморозвитком та само актуалізацією. Настільки ви задоволені місцем роботи та взагалі своєю діяльність, чи вмієте ви відпочивати. Це дає змогу прослідкувати динаміку власного росту, побачити, яка сфера конкретно просідає. Як приклад, якщо ви бачите, що своїм здоров’ям ви не займаєтеся і воно у вас на 0, отже треба змінити пріоритети, бо рано чи пізно ви почнете хворіти. Так само й інші напрямки, вони можуть не турбувати вас в даний момент на певний період часу, але рано чи пізно ви відчуєте дискомфорт, проблеми дадуть про себе знати.   

Поради давала: Дарья Селіванова - практикуючий психолог, психотерапевт, директор психологічного центру, експерт телеканалів 1+1, СТБ, Україна, Інтер.

0 коммент.:

Отправить комментарий

Архів

Популярне

Останні публікації