пятница, 15 февраля 2019 г.

Ми переконані, що хоча б раз у своєму житті ви чули виступи бізнес-тренерів, експертів, HR-фахівців про ринок праці. Тенденції цього ринку цікавлять усіх. Ми поцікавилися у HR-marketing спеціаліста сайту rabota.ua Тетяни Пашкіної, які професії будуть актуальними у майбутньому та що робити студенту, який обрав непідходящий для себе фах.



Тетяно, багатьох абітурієнтів та їхніх батьків цікавить, як вибрати майбутню професію, щоб вона була актуальною через 5 -10 років?

Головне це зрозуміти, що подобається та до чого лежить душа. Спрогнозувати, які професії будуть користуватися попитом через 5-10 років, майже не можливо. Можна говорити про тенденції та тренди на ринку праці на сьогоднішній день. Сучасний ринок праці досить динамічний та непередбачуваний. Сьогодні стрімко набирають популярності серед роботодавців професії, які ще декілька років були не затребуванні. Що у свою чергу призвело до втрати кваліфікованих спеціалістів, які були вимушені перекваліфікуватися та знайти себе в інших галузях. За рахунок того, що певні покоління не могли реалізуватися в прикладних, технічних напрямках, дані напрямки втратили свою привабливість для абітурієнтів, це призвело до значного зменшення кваліфікованих спеціалістів в галузі інженерії, будівельній та архітектурній справі, фармацевтиці, аграрному напрямку. Але на даний момент ми спостерігаємо зростання попиту на фахівців аграрної та ІТ сфер. Варто додати, що високо оплачувану роботу можна отримати за будь-яким фахом, головне бути першокласним спеціалістом, а це можливо тоді, коли дійсно любиш свою роботу та постійно професійно розвиваєшся.



У житті бувають різні ситуації, не завжди у віці 16-17 років, коли ми обираємо університет чи спеціальність, то робимо свідомий вибір. Як краще вчинити студенту, який на 3-4 році навчання зрозумів, що обраний напрямок навчання йому не подобається? Покинути навчання та розпочати все заново, чи все-таки закінчити?

Звичайно, можна вчинити і так і так, але краще закінчити. Яка б не була освіта, але це базис, на основі якого формуються професійні компетентні здібності працівника. Кожну освіту можна скорегувати: обрати іншу магістерську програму, пройти курси чи стажування у сфері, яка більш приваблює, зайнятися самоосвітою чи відвідувати відповідні тренінги, тощо.
Роботодавці більшості напрямків бізнесу надають перевагу працівнику з освітою, це показує, що людина має певні навички та вміння і вона вміє домовлятися, йти на компроміси.  На  сьогодні диплому замало, тому варто постійно вдосконалюватися, саморозвиватися для того, щоб бути конкурентоспроможним. Сучасним працівникам не вдасться використовувати підчас роботи тільки ті знання, які він отримав підчас навчання. Роботодавці це розуміють, тому готові самостійно навчати та стимулювати розвиватися свій персонал.
Але звичайно якщо навчання в університеті є нестерпним, то не потрібно себе силувати.



Тетяно, ви фахівець одного із найбільших платформ для пошуку роботи в Україні, тому ми просто не можемо оминути наступне питання, адже воно надзвичайно актуальне для тих, хто шукає роботу вперше. Які поради Ви могли б дати студентам при заповненні резюме?

Взагалі, на сайті Rаbota.Ua знаходиться велика кількість інформації про створення резюме. З одного боку, тим, у кого значний досвід роботи, варто обрати інформацію, яка найкраще підходить під вимоги вакансії.  Але для людей, які не мають значного досвіду роботи, досить часто немає чого написати. У такому разі варто зрозуміти, що треба зазначати максимальну кількість інформації про себе, навіть якщо вона на перший погляд не стосується  вакансії, на яку Ви подаєтеся.
Потрібно зазначити про все що Ви вмієте робити найкраще, така інформація може охарактеризувати людину з різних сторін та допомогти роботодавцю зрозуміти, чи підходите Ви на цю посаду. Варто вказати про стажування та проходження практики, що на них робили, що подобалося найбільше, що виходило краще.
Якщо зовсім немає чого написати, то допоможе така річ, як мета. Варто детально продумати та описати свою мету, яку роботу Ви шукаєте та з якою цілю, за які терміни хочете досягти поставлених цілей.



До літа залишилося дуже мало часу і вже почали з’являтися вакансії  роботи для студентів, багато хто стоїть перед вибором – залишитися в Україні на цей період, чи знайти підробіток закордоном. Що б порадили Ви?

            Студент повинен зрозуміти, яку мету він ставить перед собою в першу чергу. Якщо головною ціль стоїть удосконалення володіння іноземної мови, відвідування інших країн та знайомство з новою культурою. Тоді варто обрати роботу закордоном.
Якщо ціль підзаробити, то варто досить чітко зважити всі «за» та «проти». Оскільки на сьогодні в Україні в курортних містах студент може за літо заробити більше, ніж поїхавши за кордон, при цьому встигнути ще й відпочити на морі.
В більшості сезонні вакансії розраховані на людей віком 25+, коли людина орієнтована за короткий час заробити на конкретну річ. Такі люди готові працювати по 16 і більше годин 6 днів в тиждень. Студенти в більшості на це не готові та хочуть принаймні 2 вихідні та не більше 12-годинний робочий день. Також варто одразу максимально дізнаватися про умови праці за кордоном та про всі штрафні санкції, про умови проживання та чи будуть вираховувати з обіцяного заробітку кошти на проживання та харчування. 


за ред. Казанцевої К.А. 

0 коммент.:

Отправить комментарий

Архів

Популярне

Останні публікації